Vanliga frågor och svar

Här publicerar vi vanliga frågor och svar om ögoninflammation. Till exempel om hur länge man är sjuk, om man kan påskynda tillfrisknandet och om man kan bli immun.

(Ett nytt fönster öppnas)

ögoninflammation vårdcentralen

Hur smittar ögoninflammation?
Ögoninflammation kan orsakas både av virus och av bakterier. Både virus och bakterier kan spridas genom kontakt, så kallad kontaktsmitta, medan virus också smittar genom luften.Får barn lättare ögoninflammation än vuxna?
Ja, ögoninflammation orsakad av virus smittar mycket lätt mellan barn, men också mellan barn och vuxna.

Går ögoninflammation över av sig själv?
Ja, en ögoninflammation brukar gå över av sig själv inom en vecka. Om symtomen kvarstår efter en vecka kan man behöva antibiotika. Eftersom vi får ett allt större problem med resistenta bakterier så bör man undvika behandling med antibiotika om det är möjligt.

Finns det någon medicin som gör att ögoninflammationen går över snabbare?
Är ögoninflammationen orsakad av bakterier fungerar antibiotika för att påskynda tillfrisknandet med någon dag. Men eftersom antibiotikan inte gör någon större skillnad och orsakar antibiotikaresistens bör avvakta behandling om inte ögoninflammationen pågått i över en vecka.

Hur lång tid tar det innan en ögoninflammation går över?
En ögoninflammation går över av sig själv efter cirka 4-5 dagar. Om ögoninflammationen inte gett med sig och symtomen försvunnit efter en vecka kan den vara orsakad av en bakterie som ditt eget försvar har svårt att bekämpa och då kan den behöva behandlas med antibiotika. Antibiotika påverkar inte virus.

Kan man få ögoninflammation flera gånger eller kan man bli immun?
Nej, man blir inte immun mot ögoninflammation. Största risken att drabbas av ögoninflammation är om man träffar de som är smittade.

Får man bara ögoninflammation i det ena ögat?
Det är vanligt att man får ögoninflammation i båda ögonen men det kan hända att du får symtom i det ena ögat först och senare i det andra.Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Elisabeth Johansson
Källor: 1177.se, Infektionsguiden.se, Doktorn.com

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *