Symtom och tecken på ögoninflammation

Vid en ögoninflammation blir ögat varigt, rött och irriterat. Ögat brukar klia mer än vanligt och det är inte ovanligt att ögonlocken klibbat igen när man vaknar på morgonen.

(Ett nytt fönster öppnas)

symptom och tecken på ögoninflammation

Ögonen klibbar igen

Om du blivit smittad och får ögoninflammation av virus eller bakterie brukar det ena ögat drabbas först och ett par dagar senare även det andra. Du kan vakna upp en morgon av att du inte kan öppna ett eller båda ögonen för att de är igen klibbade.



Orsaken bakom en ögoninflammation leder till olika symtom, där de vanligaste är att:

  • Ögonvitan rodnar och kan kännas öm.
  • Ögonen rinner eller blir variga.
  • Ögonlocket svullnar, i vissa fall så mycket att det påverkar synen.
  • Det känns ”strävt” att blicka eller som om man fått något skräp i ögat.
  • Ögonen känns klibbiga.
  • Ögonlocken kan vara hopklistrade på morgonen när man vaknar.
  • Vissa kan bli ljuskänsliga.
  • Irritationen kan ge klåda.

Symtomen är olika beroende på om infektionen orsakats av virus, bakterie och allergi

Om det är ett virus som orsakat bindhinnekatarren (ögoninflammationen) vätskar sig ögat mycket medan det brukar bli mer varbildning och kladdigare i ögat om den orsakats av bakterier. En infektion orsakad av virus kan ge en stickande smärta i ögat och man kan bli ljuskänslig, känna klåda i ögonen och få nedsatt syn. Ibland blir även hornhinnan i ögat påverkat av virusorsakad inflammation och då kan sjukdomsförloppet bli längre och man kan få en tillfällig försämring av synen.

En allergisk reaktion kännetecknas istället av vattnigt sekret, att ögat tåras och kliar.

Ensidig ögoninflammation kan vara annan sjukdom

Symtom på ögoninflammation brukar först synas i det ena ögat och efter ett par dagar i det andra. Irritation i ögat i form av klåda, kladd och kärvhet gör att man gärna kliar sig i ögat och på det sättet också sprider smittan vidare från ögat till andra personer med sina händer.

Om det som verkar vara en ögoninflammation endast drabbar ena ögat, och håller i sig i över en vecka, kan det istället vara symtom på en annan ögonsjukdom. Är varbildningen riklig, man har klar smärta eller värk i ögat och synförmågan är påverkad ska man inte vänta utan ta kontakt med läkare för undersökning.

Irriterad bindhinna blir röd och svullen

Ögoninflammation kallas också för bindvävshinneinflammation. När den så kallade bindhinnan blir irriterad blir den röd och svullen. Bindhinnan kan påverkas av skräp i ögat, allergener (som orsakar allergi) eller bakterier/virus. Rubbning av den normala bakteriefloran i ögat eller att immunförsvaret försämrats kan orsaka en ögoninflammation. Rodnaden är synligast längs ögats kanter vid en ögoninflammation. När slemhinnan i ögat är inflammerad kan ögat se svullet ut och det känns strävt att blinka eller som om man fått något i ögat som skaver.

Regnbågshinneinflammation gör ögat ljuskänsligt och ömt
Irit, eller regnbågshinneinflammation är en ovanlig form av ögoninflammation. Den har fått sitt namn av att det är främre delen av ögat – irisvävnaden eller regnbågshinnan – som blir inflammerad. Ögat blir rött som vid en vanlig ögoninflammation men också ljuskänsligt. Ögonen rinner också som vid en vanlig ögoninflammation men klibbigt och varigt sekret förekommer inte. Ögat smärtar på grund av att pupillen dras samman och smärta kan även uppstå när man tittar på något som finns nära. Om tillståndet förvärras kan också en synnedsättning förekomma och ögat kan få ett högt ögontryck. Inflammationen ska behandlas för att minska risken för ytterligare komplikationer.

Personer med reumatisk, psoriasis eller inflammatorisk tarmsjukdom har en ökad risk att få irit/regnsbågsinflammation.

Symtom vid klamydia eller herpesinfektion

Om du har klamydia så kan du också få en ögoninflammation orsakad av samma virus. Förutom vanliga symtom på ögoninflammation blir bindehinnan också, på insidan av nedre ögonlocket, röd och knottrig. Det kan också upplevas som ”grus” i ögat som skaver.

Herpesvirus leder sällan till att bindhinnan i ögat drabbas, men om det händer så värker ögat och kan man få blåsor på och runt ögonlocket.

Röda ögon utan ögoninflammation

Det finns många orsaker till att ögonen blir röda.

  • En liten blodåder i ögat kan ha brustit. 
  • En vagel på ögonlocket eller ett främmande föremål irriterar ögat.
  • Rökig luft, smink, vatten från simbassäng, starkt ljus, dålig sömn, lång tid framför en datorskärm, torr luft, sand, damm och linser kan orsaka rödaktiga ögon.
  • Torra ögon kan vara en biverkan av medicin men är också vanligt hos äldre som fått sämre förmåga till tårbildning.

Alla ovanstående orsaker till rödögdhet brukar vara tämligen lätt att diagnostisera själv. Om ögat slipper det som skapar obehaget försvinner symtomen utan annan särskild behandling.



Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Elisabeth Johansson
Källor: Sankterik.se, 1177.se, Infektionsguiden.se

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *