Lika effektivt att avvakta med antibiotikan, säger forskare

Har man ögoninflammation orsakad av bakterier kan man få antibiotika utskriven av läkare. Men nu säger forskare att det är onödigt och att en senare behandling, eller ingen alls, ger jämförliga resultat.

(Ett nytt fönster öppnas)

antibiotika ögoninflammation behandling

Brittiska forskare har studerat effekten av antibiotika vid behandling av ögoninfektion orsakad av bakterier. 307 barn och vuxna ingick i studien. De som deltog hade alla konstaterad ögoninflammation och en grupp fick kloramfenikol ögondroppar direkt, en grupp efter tre dagar och en grupp fick ingen behandling alls.Resultatet visade att det går lika bra att avvakta med behandling med antibiotika eftersom de som fick behandling omedelbart blev symtomfria efter 3,3 dagar, de som behandlades efter tre dagar blev symtomfria efter 3,9 dagar och kontrollgruppen efter 4,8 dagar.

Forskarna drog slutsatsen att man bör vänta med antibiotikabehandling vid ögoninflammation när skillnaden i tillfrisknande inte är större. Det är viktigt att använda antibiotika när den verkligen behövs och minska på den onödiga användningen för att antibiotikan inte ska bli resistent.Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Niklas Johansson
Källor: lakemedelsvarlden.se

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *