Så minskar man risken att smittas

Ögoninflammation smittar väldigt lätt och för att slippa bli sjuk gäller det att undvika närkontakt med smittade, tvätta händerna med tvål och vatten och att undvika att ta sig i ansiktet.

(Ett nytt fönster öppnas)

minska risken att smittas av ögoninflammation

Undvik att ta dig i ansikte och ögon

Om man vet om att det går ögoninflammation på sitt barns förskola eller på sitt jobb är det viktigaste en god handhygien och att undvika att ta sig i ansiktet. Att tänka på att man inte torkar sig på andras handdukar är också en viktig del i att själv slippa bli sjuk. Men trots att man är noga finns det alltid en risk att man ändå blir smittad, då virus även sprids genom luften, när någon hostar eller nyser.

För att helt minimera risken behöver man därför helt undvika personer som är smittade, eller åtminstone undvika närkontakt så gott det går.Bakterier går att tvätta bort

Ögoninflammation kan både orsakas av virus och bakterier. Är ögoninfektionen orsakad av bakterier blir ögonen oftast väldigt igen klibbade av gult var liknande klet. Bakterier är inte luftburet och försvinner helt från händerna av vatten och tvål.

Virus är svårt att undvika

Beror ögoninflammationen av virus är det svårt att undvika smitta. Som vanligt är det bra med en god hygien men också att hålla sig undan och inte utsätta sig för en onödig smittorisk.

Lär dig känna igen dina allergen

En inflammation i ögonen kan också bero på allergier, smuts och annat som irriterar ögonen. Genom att genomgå ett allergitest och lära känna vad som orsakar irritationen i ögonen kan man i fortsättningen undvika att drabbas, eller åtminstone minimera risken. Dessutom finns väl fungerande ögondroppar och allergimedicin på apoteket.Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Elisabeth Johansson
Källor: 1177.se, Infektionsguiden.se

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *