Egenvård av ögoninflammation

Under tiden en ögoninflammation läker ut finns det en del man kan göra själv för att både påskynda tillfrisknandet och minska klådan, irritationen och varet i ögonen.

(Ett nytt fönster öppnas)

egenvård behandling ögoninflammation tvätta ögonen

Man behöver bara i sällsynta fall uppsöka läkare

Ögoninflammation drabbar alla en eller flera gånger under livet. Det är sällan man behöver söka läkare för en inflammation i ögat men du kan göra en del saker själv för att lindra symtomen medan inflammationen läker ut. Bland annat tvätta ögonen med koksaltlösning, sova ordentligt och undvika damm, pollen eller annat som irriterar.Tvätta eller badda ögat

Tvätta ögat med ljummet vatten flera gånger per dag om du får besvärande sekret som klibbar igen ögat. Att skölja koksaltlösning eller tvätta med bomullstuss kan också minska besvären. Särskilt på morgonen när ögonen är extra klibbiga och ibland vara svåra att öppna. Efter några dagar brukar alla symtom avta av sig själv.

På apoteket finns också ögondroppar som lindrar både vid vanlig ögoninflammation och allergiframkallad inflammation i ögonen.

Skräp i ögat

Om du tror att det kan vara ett skräp kvar i ögat så ska du försöka skölja bort skräpet med vatten så att skräpet inte skadar ögat eller skadar bindhinnan med bakterier. Blinka med ögat i vatten så skräpet kan flyta bort. Får du inte bort skräpet själv bör du ta kontakt med distriktsköterska eller vårdcentral för att få hjälp.

Om du har kontaktlinser

En del personer utvecklar allergi mot sina kontaktlinser. Symtomen på allergin kan likna en vanlig ögoninflammation orsakad av virus eller bakterie, men om du har ont på undersidan av övre ögonlocket finns skäl att misstänka att du inte tål dina kontaktlinser. Försök vara utan linser några dagar för att se om symtomen försvinner eller ta kontakt med din optiker.

Tänk på att själv inte sprida sjukdomen vidare

Ögoninflammation smittar väldigt lätt. Att tvätta händerna ofta med tvål och vatten är bästa sättet att minska smittspridningen. En ögoninflammation som är orsakad av ett virus smittar både genom luften och genom allt vi tar på.

En god hygien är mycket viktig för att inte alla i en familj ska drabbas av ögoninflammation. Alla bör ha egen handduk och tvätta händerna ofta. Vanlig tvål fungerar utmärkt. Undvik att ta dig i ögonen förutom vid tvätt eftersom du kan sprida infektionen till andra ögat, och till andra i din omgivning.

Dämpa symtom av allergi med ögondroppar

På apotek finns receptfria ögondroppar som kan dämpa inflammationen om den beror på allergi. Om man känner igen symtomen som en allergi kan det finnas skäl att använda allergiögondroppar. Se dessutom till att undvika det ämne du är allergisk mot så gott det går, tills inflammationen är borta. 

Misstänker du klamydia?

En klamydiainfektion ska tas på allvar. Den läker inte ut av sig själv utan behöver behandlas för att t ex inte orsaka skador på äggledare och bitestiklar. Även om ögoninflammationen läker ut har man kvar klamydiainfektionen kroppen.Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Elisabeth Johansson
Källor: Sankterik.se, 1177.se, Infektionsguiden.se

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *