En infektion i ögat kan ha flera orsaker. Vanligast är bakterier och virus, men skador, skräp, smink, allergier eller rök kan också göra ögat inflammerat.
(Ett nytt fönster öppnas)
Olika inflammationer med liknande symtom
Du kan få en ögoninflammation av att främmande ämnen kommit in i ditt öga, oftast är det bakterier eller virus. Ögoninflammation kan också vara olika typer av inflammationer men med snarlika symtom.
Vad händer vid en inflammation?
Ögat har en genomskinlig slemhinna, bindhinnan, som täcker ögat och insidan av ögonlocket. När man blivit smittat av ett virus eller en bakterie som orsakat en infektion i ögats slemhinna blir ögonvitan röd och irriterad. Slemhinnan i ögat har blivit inflammerad.
På ögats yta finns normalt både stafylokocker, corynebakterier och streptokocker. Vid en ögoninflammation har det blivit en obalans, en rubbning, genom att andra bakterier eller virus tagit sig in i ögat genom att man till exempel gnuggat sig i ögonen med bakterier på fingrarna.
Kroppen har ett eget försvar
När kroppen angripits av främmande bakterier, virus eller något man är allergisk emot försvarar kroppen sig med att bli inflammerad där. Cellerna i området släpper då ut kemiska ämnen som ett led i försvaret. Det leder till att blodflödet ökar och ögat kan bli svullet och ömt när mer vätska samlas. Även vita blodkroppar som tillhör kroppens immunsystem aktiveras och samlas i det inflammerade området.
Olika orsaker till ögoninflammation:
Virus
Virus kan orsaka både influensa och vanliga förkylningar och de också kan ge bindvävshinneinflammation i ett eller båda ögonen. Virus är också det som lättast smittar eftersom virus lätt sprider sig i luften genom att personen nyser eller hostar. Två-tre miljoner svenskar drabbas av influensa och förkylningar varje år men endast en liten del får också ögoninflammation.
Bakterier
Normalt finns bakterier i ögat men när någon främmande bakterie rubbar balansen i ögat kan en inflammation uppstå. Oftast drabbas det ena ögat först och sen smittar man själv det andra ögat. Om ögonen blir kladdiga av var och klibbar igen under natten är det troligen bakterier som orsakat ögoninflammationen.
Ögats hornhinna kan också drabbas men det är väldigt ovanligt. Av de patienter som söker vård för sin ögoninflammation så är ca 30% av dessa inflammationer orsakade av bakterier. Eftersom bakterier smittar genom sådant vi tar i så kan vi förhindra smittspridning genom god hygien.
Allergi
Om man är allergisk blir alltid båda ögonen drabbade av rodnad, klåda och ofta svullnad. Det är oftast pollen, mögel, kvalster som utlöser reaktionen. Det är bindhinnan som reagerar och nästan alltid bildar vätska, som oftast är klar. Rodnad, klåda och vätska i båda ögonen är de vanligaste tecknen på att det handlar om en allergi. Ögonlocken kan i vissa fall bli svullna och i än mer sällsynta fall även värka. Pollenallergi, som kan leda till ögoninflammation, är vanligast på våren.
Kontaktlinser och ögoninflammation
Det förekommer att personer med kontaktlinser utvecklar en allergi mot materialet i linserna. Inflammationen uppstår på undersidan av ögonlocket och ögat kliar och vätskar sig. Både klådan och slemproduktionen kan bli riklig.
Skräp i ögat
Även ett skräp i ögat kan orsaka en inflammation. På ett främmande föremål, om än mycket litet, kan det finnas bakterier som är främmande för ögat och kan orsaka en inflammation. Oftast tänker vi oss skräp som till exempel en träflisa eller sand, men även schampo, diskmedel, rök, smink, och andra ämnen kan orsaka en ögoninflammation.
Klamydia
Om man smittats av klamydia så kan man samtidigt som man har en infektion i underlivet, genital infektion, få en inflammation i ögat. Ögonlocket blir svullet och bindhinnan på insidan av nedre ögonlocket kan bli röd och knottrig. Det kan också upplevas som ”grus” i ögat som skaver.
Herpesvirus
I sällsynta fall kan även bindhinnan i ögat drabbas av infektion och värk på grund av herpesvirus. I svåra fall blir kan värken vara tydlig och man kan få blåsor på och runt ögonlocket.
Vad är det som smittat mig?
Infektioner i ögat har oftast orsakats av:
- Stafylokocker
- Haemophilus influenzae
- Corynebakterier
- Streptokocker, Pneumokocker
- Moraxella
Kommentarer