Allmänt om ögoninflammation

En ögoninflammation gör ögat rött och kladdigt och är mycket smittsamt. Infektionen drabbar särskilt barn och uppstår främst i samband med förkylningar.

(Ett nytt fönster öppnas)

Ögoninflammation

Ögoninflammationen ger röda och kliande ögon

Ögoninflammation är den vanligaste ögonsjukdomen och den kan drabba alla. Inflammationen börjar oftast i det ena ögat som blir rött och irriterat. Det är slemhinnan, som också kallas för bindhinnan, som blivit inflammerad. Efter någon dag blir ofta även det andra ögat inflammerat. Rodnaden brukar vara mest tydlig vid ögats kanter men kan också drabba ögonlocket. Ögat kan också kännas ljuskänsligt och ömt. Ögat blir rött, vätskar sig, kliar och känns irriterat.

En ögoninflammation kan också kallas konjunktivit, eller bindhinnekatarr.



Tiden från smitta till symtom

Inkubationstiden – tiden från smitta till symtom – är kort, ca 1-3 dagar. Smittan kommer från någon person i sin närhet. Symtomen avtar vanligtvis inom 3-5 dagar och då känns ögat normalt igen. En vanlig ögoninflammation skadar inte ögat och ger inte heller några synförändringar.

Varför får man ögoninflammation?

En ögoninflammation får man vanligtvis genom att man smittas av bakterier eller virus. Vid en förkylning är det bakterier som smittar. En ögoninflammation kan också orsakas av allergi eller uppstå som en smittsam inflammation i bindhinnan av virus. Eftersom virus smittar genom luften är det svårt att förhindra smittspridning.

Bakteriella ögoninflammationer är vanligare på vintern i samband med förkylningar och inflammationer orsakade av virus vanligare under sommar och höst. En inflammation kan också bero på bakterier som man fått i ögat genom t ex ett skräp.

Vilka är det som smittas?

Ögoninflammation hos barn smittar mycket lätt både till andra barn och till vuxna. På hösten är ögoninflammationerna vanligast bland barnen eftersom de träffas efter sommarledighet på förskolor och skolor. Barnen har mer fysisk kontakt än vuxna och därför sprids bakterier och virus lätt mellan barnen.

När kan barnen gå till förskolan igen?
Barn ska inte gå tillbaka till förskolan förrän varet i ögat försvunnit helt. Om barnen går tillbaka för tidigt så kan det bli en rundgång av ögoninflammation på förskolan som då kan återkomma flera gånger.

Hur blir man av med ögoninflammationen?

Oftast går en ögoninflammation över av sig själv inom några dagar. Det kan kännas lindrande att badda ögat eller ögonen med ljummet vatten. Att behandla med antibiotika är möjligt vid inflammation orsakad av bakterier men det är en åtgärd som endast ska vidtas restriktivt eftersom bakterier blir alltmer resistenta (verkningslösa) mot antibiotika.

Bindhinnan skyddar och smörjer

Slemhinnan i ögat heter också bindhinna. Den är genomskinlig och täcker den vita delen av ögat och insidorna av ögonlocken. Bindhinnan har bland annat till uppgift att hålla ögat fuktigt så att ögat och ögonlocken ska kunna röra sig obehindrat mot varandra när man blinkar. Bindhinnan, eller konjunktiva på latin, har till uppgift att producera det smörjmedel vi behöver i ögat men också för att hålla ögat rent. Om ögat är inflammerat utsöndras oftast stora mängder vätska som kan bli varig eller slemmig, men vätskan kan också vara klar.

Bindhinnan försvarar oss

När vi drabbas av olika infektioner reagerar ögats slemhinna på samma sätt som andra slemhinnor i kroppen nämligen genom att bli röd, svullen och producera kletigare sekret än vanligt. Det är detta som klibbar ihop ögonen som till vardags kallas var. Varet består till största delen av vita blodkroppar som absorberat främmande organismer som bakterier eller virus. Oftast reagerar bindhinnan med rikligare sekret i samband med förkylning, med infektion i svalg och i luftvägar, men det förekommer att ögoninflammation uppstår även utan märkbar infektion.

Bestående skador?

Oavsett orsak till irritationen och besvären så skadas inte bindhinnan eller ögat utan inflammationen går i allmänhet över av sig själv utan behandling inom några dagar.



Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Elisabeth Johansson
Källor: Sankterik.se, 1177.se, Infektionsguiden.se, Doktorn.com,

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *