Hur sprids och smittar ögoninflammation?

Ögoninflammationer sprids oftast i barngrupper och smittar genom antingen direktkontakt, kontakt med smittade föremål eller via virus genom luften.

(Ett nytt fönster öppnas)

hur smittar ögoninflammation

Ögoninflammation sprids lätt

De flesta ögoninflammationer smittar genom att vi för över virus till varandra genom luften eller att vi genom kontakt för över antingen bakterier eller virus. Eftersom ögoninflammation kan smittas genom luften är det mycket svårt att förhindra smittspridning om man umgås med redan smittade personer. Bakterier är inte luftburet och kan tvättas bort med tvål och vatten.Bra och dåliga bakterier

Vi har både dåliga och bra bakterier överallt på vår kropp. På ett vanligt öga finns till exempel både stafylokocker och streptokocker. Men när många ”dåliga” bakterier eller virus kommer in i ögat samtidigt sker en rubbning i balansen och en inflammation uppstår. Ett vanligt sätt vi smittar oss själva är genom att peta eller gnugga oss i ögonen med bakterier på fingrarna.

Tvätta händerna ofta

Tvål och vatten flera gånger om dagen förhindrar både att du smittar dig själv och andra. Egen handduk, som tvättas ofta, är också viktigt att tänka på för att förhindra smittspridning.

Undvik att klia dig i ögat

Har man fått ena ögat inflammerat är det lätt att man också smittar det andra genom att man kliar sig i ögonen eller torkar sig i ansiktet mer än en gång med samma handduk. Det bästa man kan göra är att försöka undvika att klia sig i ögat som är inflammerat om man kan. Känner man en irritation i ögat, eller om ögat känns väldigt kletigt kan man stället skölja och tvätta rent med koksaltlösning.

Sjuka barn ska stanna hemma

Ögoninflammationer sprids ofta i barngrupper på skolor och förskolor. För att stoppa spridningen gäller det att smittade barn stannar hemma tills inflammationen försvunnit.

Om det beror på något annat än virus och bakterier

Både en liten smutsig flisa, dina kontaktlinser och pollen (om man är allergisk) kan vara grunden för en ögoninflammation. Får man en infektion i ögat på grund av något som inte är en bakterie eller virus smittar man inte och det räcker att man undviker det som orsakat inflammationen för att symptomen snart ska släppa.Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Elisabeth Johansson
Källor: Sankterik.se, 1177.se, Doktorn.com

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *